Šel jsem z Frýdku do Těšína ...

Kde nás najdete a co uvidíte

Moderátor: infoFT

Odpovědět
infoFT
Site Admin

Šel jsem z Frýdku do Těšína ...

Příspěvek od infoFT »

"Z Frydku šel jsem do Těšína. V srpnu bylo, teplo bylo, na silnici nadešel jsem šumné děvče z Tošonovic.
... přejdu Dobrou, Vojkovice, půjdu kolem Tošonovic."
Petr Bezruč, TOŠONOVICE
Budova zmrzlé školy v Dolním Kocourkově
Budova zmrzlé školy v Dolním Kocourkově
skola500.jpg (78.75 KiB) Zobrazeno 2903 x
Dolní Tošanovice jsou malá obec se zrušenou školou, která v roce 2010 oslavila 100 let svého trvání. O tři roky později se ji starosta rozhodl zrušit, nejprve dokonce za zády občanů, bez jejich vůle, vyjádřené později v místním referendu. Lidé, kteří přišli, si přáli její zachování, bylo jich bohužel - podobně jako žáčků - málo. Zastupitelé Kocourkova na ně ohled nebrali a školu zavřeli, aby o pár let později prosazovali rozsáhlou výstavbu rodinných domů. Obec s 360 obyvateli leží nedaleko Žermanické přehrady u císařské silnice I/48 v těšínské pahorkatině nedaleko severních výběžků Moravskoslezských Beskyd.
Zámecký Tošan Park v Horním Kocourkově
Zámecký Tošan Park v Horním Kocourkově
zona_ht700.jpg (132.33 KiB) Zobrazeno 2901 x
Horní Tošanovice jsou malou obcí s pětistovkou obyvatel, která leží v malebné podhorské krajině mezi Moravskoslezskými Beskydami a Žermanickou přehradou na bývalé "císařské cestě", spojující v minulosti Slezsko s ostatními zeměmi rakousko-uherské monarchie. V centru obce před malebnou budovou zámku se již 15 let chystá, na 70 hektarech nejlepší úrodné půdy v okolí, průmyslová zóna, s mauzoleem pro svého nadšeného a neústupného budovatele, Kocoura Mariňáka.
Odpovědět